Kunst aan de man brengen

Gepost op

Voor een kunstenaar is het vaak een uitdaging om zijn of haar kunst te verkopen. Kunst maken vereist een bepaald gevoel van vrijheid en veiligheid, experimenteren, dagdromen, filosoferen en heel veel heroverwegingen. De kunstenaar moet het gevoel hebben dat alles kan en alles mag. In de eenzaamheid van het atelier ontstaat een object dat dicht bij het hart en de persoonlijke overtuiging van de kunstenaar ligt.

Om het werk vervolgens te verkopen is in veel gevallen best ingewikkeld. Hoewel de kunstenaar in zijn atelier vaak een helder beeld had van zijn of haar werk, wordt de maker bij het presenteren aan de buitenwereld vaak geplaagd door twijfel. Is het werk wel goed, belangrijk of relevant genoeg? Wij kunstenaars moeten nu onze kunst (met veel overgave) als een coherent geheel neerzetten en ons werk gaan uitleggen, zodat de ander zijn werk begrijpt. Maar werk dat met zoveel gevoel is gemaakt, is voor velen moeilijk onder woorden te brengen.

Op zoek naar een plek voor zijn werk krijgt de maker ook nog eens met vele meningen te maken. Iedere galerie, beurs of kunstvereniging heeft zijn eigen voorkeur met specifieke doelgroepen, waar ons werk misschien niet tussen past. Gelukkig hebben wij binnen Popinnart daar een oplossing voor gevonden. Popinnart is opgericht door Katelijn Bergman, omdat zij als kunstenaar het heft in eigen hand wilde nemen. Zelf je eigen kunst verkopen. En meer dan 40 kunstenaars willen dat ook wel. Zo hoeven wij net iets minder in een hokje te passen en komen wij direct in contact met verzamelaars en andere kunstliefhebbers.

Voor mij voelt Popinnart als een kunstenaarsgilde. Praten over kunst, elkaar inspireren en samen ondernemen. Wij mogen onze eigen kaders scheppen, ook op het gebied van de presentatie van ons werk. Als creatieveling voelt het verkopen van je eigen werk soms wat onwennig, maar nu ik die kans krijg in zo een mooi collectief, grijp ik die met beide handen aan.

Marlien Venema, 17 januari 2019

Werk van Marlien Venema bij Popinnart

Eén gedachte over “Kunst aan de man brengen

  1. Wat een fijn artikel, Marlien. Ik denk dat je voor veel van ons het ‘Aan de man brengen’ en de rol van Popinnart treffend verwoordt!
    Dank daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.