Over Art Allies

Art Allies is een Nederlands kunstcollectief met veertien leden.

De naam is nieuw (sinds 2023), de samenwerking is al ouder (sinds 2018). We zijn allemaal mid-career kunstenaars, gevestigd in het hele land. Door onze krachten te bundelen kunnen we op verrassende locaties en op gevestigde kunstbeurzen exposeren. En omdat we altijd zelf aanwezig zijn op tentoonstellingen, heeft het publiek direct contact met de makers.
.
Onze kunst kwam in 2018 bij elkaar in een oude bioscoop aan de Middenweg in Amsterdam. Tussen 2019 en 2022 hebben we als stichting Popinnart (opgeheven eind 2022) naam gemaakt. We vulden Loods 6 te Amsterdam met 2000 kunstliefhebbers. Daar vonden zij behalve onze kunst ook een multiples winkel, een lezing door twee galeriehouders en een spannend artistiek akkefietje dat de krant heeft gehaald.
.
Eind 2019 schudden we Art The Hague (thema van het jaar: ‘vrouwen in de kunst’) wakker met onze stand waar we de loonkloof compenseerden door vrouwen minder te laten betalen dan mannen. Corona hield de drang om ons werk met de wereld te delen niet tegen. We exposeerden in boekvorm in boekenwinkels door het hele land.
.
2021 gaf ons de kans om weer terug naar de rauwe roots te gaan met een pop-up expositie in een loods vlakbij het Amsterdamse Museumplein. Daarna poetsten we onze schoenen weer om naar twee topbeurzen te gaan: een reprise van Art The Hague eind 2021 en de KunstRAI Amsterdam 2022.
.
Online hebben we ondertussen een visuele ketting van op elkaar reagerende kunstwerken gemaakt onder de noemer Broken Telephone. We zijn onder de nieuwe naam terug in de gigantische loods vlakbij Museumplein Amsterdam en hebben daar een nog betere show neergezet. De sfeer, ook onderling, was beter dan ooit.
.
Dat smaakt naar meer. Er zijn alweer plannen voor meerdere nieuwe groepsexposities elders. Zo wisselen we locaties af, vullen elkaar aan en laten ons niet tegenhouden. We helpen elkaar door kosten en kwaliteiten te delen zonder commissie te vragen. En we houden van kunst.

Wij zijn Art Allies.

De Allies:
Airco Caravan
Annelies Horden
Ben van der Wel
Carolien Wissing
Christine Bittremieux
Geertje Geertsma
Gerda Schimmel
Jet Nijkamp
Malou Cohen
Marjan Jaspers
Marlien Venema
Nathalie Mannaerts
Paul Tegenbosch
Raul Balai

Informatie
Heb je een vraag? Mail dan naar info[at]art allies .nl.
Blijf op de hoogte via Instagram en Facebook.

Overzicht evenementen
2023 Museumkwartier Amsterdam
2023 KunstRAI Amsterdam (delegatie Beth, Carolien en Marjan)
2022 KunstRAI Amsterdam
2021 Art The Hague
2021 Museumkwartier Amsterdam
2021 Art The Hague online
2020 Art The Hague online
2020 The Art Collective Popinnart Corona Proof Exhibition (boek)
2019 Art The Hague (stand)
2019 Great Artists Steal (Loods6)
2018 Make Me An Offer (Middenweg)
2018 Nasty Women International ArtPrize Showcase exhibition
2018 artist talks, workshops en borrels