Art The Hague

Gepost op

Popinnart rocks Art The Hague!

Het 40-koppige kunstcollectief Popinnart zal dit jaar meedoen aan Art The Hague. Popinnart bestaat net 1,5 jaar en is nu al een opvallende speler in de kunstwereld. Na een periode antikraak in een oude bioscoop in Amsterdam en hun eerste succesvolle event in Loods 6 in Amsterdam afgelopen april, pakken de kunstenaars gezamenlijk door en zullen op Art The Hague van 2-6 oktober een statement maken. Het thema van Art The Hague is 100 jaar vrouwenkiesrecht/
vrouw in de kunst. Daar weten de Popinnartists wel raad mee, door gebruik te maken van publieksparticipatie en een revolutionaire prijsstelling.

Ronde vormen
Vrouw in de kunst. De Guerrilla Girls zeiden in 1989 al: Do women have to be naked to get into the Met. Museum? 30 jaar later is het aandeel van vrouwelijke kunstenaars in Nederlandse musea nog steeds bedroevend laag: 13%, volgens een onderzoek van Mama Cash (februari 2019). Vrouwelijke naakten doen het in het museum daarentegen erg goed. Uiteraard geschilderd door mannelijke kunstenaars. Of doen vrouwelijke kunstenaars dat ook? Daarom kiezen de Popinnartists voor de ronde, vrouwelijke vorm op Art The Hague: alle kunstenaars maken speciaal voor de beurs nieuw een uniek rond werk.

Publieksparticipatie
Wie maakte dit kunstwerk, een vrouw of een man? De bezoeker krijgt een aantal roze en blauwe stickers en kan deze stickers bij de kunstwerken plakken waarvan hij of zij overtuigd is dat het een kunstwerk door een man of juist een vrouw is gemaakt. Een interessant experiment, met een
stand vol stickers als gevolg. In de handout staat de oplossing en na de beurs zullen de eindresultaten bekend worden gemaakt en kunnen we zien of het definiëren op basis van gender überhaupt zinvol is.

De loonkloof gecompenseerd
Ondanks dat ongelijke betaling al bijna veertig jaar wettelijk verboden is, is er nog steeds een loonkloof tussen vrouwen en mannen. De (gecorrigeerde) gender wage gap is in Nederland gemiddeld 6%. Daarom heeft Popinnart besloten tijdens Art The Hague de loonkloof op een baanbrekende manier te dichten: mannen die een kunstwerk kopen bij Popinnart betalen 6% meer. Eerlijk is eerlijk. Want het is natuurlijk nogal oneerlijk dat ondanks 100 jaar vrouwenkiesrecht, de vrouw op allerlei fronten nog steeds op achterstand staat.

Stand nummer 53: Popinnart

Entree
Toegangsprijs is €10 die wij deze mooie beurs van harte gunnen. Maar noch Art The Hague noch Popinnart wil ook maar iemand afschrikken om te komen kijken. Daarom zijn aan de andere kant van deze link vrijkaartjes te vinden voor iedereen. Of download een vrijkaartje als pdf hier: ATH-digitaal ticket-NL.

Voorproefje
Hier zijn een aantal werken te zien die speciaal voor Art The Hague 2019 zijn gemaakt door onze leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.