Art The Hague 2019

Gepost op

Kunstenaarscollectief Popinnart deed mee aan Art The Hague 2019. Popinnart bestaat net 1,5 jaar en is nu al een opvallende speler in de kunstwereld. Na een periode antikraak in een oude bioscoop in Amsterdam en hun eerste succesvolle event in Loods 6 in Amsterdam afgelopen april, pakten we gezamenlijk door en mochten op Art The Hague een statement maken.

Zie hier de kunstwerken die we er toonden. Het was een interessante beurs die voor Popinnart geleid heeft tot nieuwe openingen bij andere beurzen. We hebben alweer nieuwe, ambitieuze plannen voor 2020 en 2021. Art The Hague, bedankt!

Thema Vrouwenkiesrecht

Lang niet elke galerie op Art The Hague gaf invulling aan het thema van dit jaar, 100 jaar vrouwenkiesrecht/vrouw in de kunst. Popinnart daarentegen pakte uit (met o.a. werk van Raul Balai die ons er even haarfijn op wees dat in het volledige Koninkrijk der Nederlanden er pas sins 56 jaar kiesrecht is voor iedereen). Onze stand was de hekkesluiter van de beurs, achterin de hal, maar ook de drukste, de stand waar je wilde blijven hangen, de stand waar het gebeurde.

Ronde vormen

De vrouw in de kunst. De Guerrilla Girls zeiden in 1989 al: Do women have to be naked to get into the Metropolitan Museum? 30 jaar later is het aandeel van vrouwelijke kunstenaars in Nederlandse musea nog steeds bedroevend laag: 13%, volgens een onderzoek van Mama Cash. Daarom kozen de Popinnartists voor de ronde, vrouwelijke vorm op Art The Hague: alle kunstenaars maakten speciaal voor de beurs nieuw een uniek rond werk.

Publieksparticipatie

Wie maakte dit kunstwerk, een vrouw of een man? De bezoekers hebben enthousiast roze en blauwe stickers geplakt bij de kunstwerken plakken waarvan ze overtuigd waren dat het een kunstwerk door een man of juist een vrouw is gemaakt. Een interessant experiment, met een stand vol stickers als gevolg. Op wat uitzonderingen na zat ongeveer de helft ernaast. Daarmee werd op ludieke wijze ons punt bewezen dat het definiëren op basis van gender niet zinvol is.

Loonkloofcorrectie

De (gecorrigeerde) gender wage gap is in Nederland gemiddeld 6%, waarschijnlijk veel meer (afhankelijk van de beroepsgroep). Daarom heeft Popinnart besloten tijdens Art The Hague de loonkloof op een baanbrekende manier te dichten: mannen die een kunstwerk kopen bij Popinnart betalen 6% meer. Eerlijk is eerlijk. Het publiek reageerde over het algemeen hier erg vrolijk op en werkte er graag aan mee.

Reacties

De enige die aandacht had voor het thema van de beurs.
(Jegens & Tevens)

Ook sprak beursorganisator Axel Lemmens met Popinnartist/bestuurslid Airco Caravan in radioprogramma Kunstlicht op Den Haag FM over het thema Vrouw in de kunst.

Ode aan de vrouw.
(Telegraaf)

Apart from the presentation of the POPinnART collective there is very little quirkiness.
(Bertus Pieters on Villa Next Door 2, 191003)

Jegens & Tevens

Frits Dijcks besteedde op het fijne kunstblog Jegens & Tevens aandacht aan de stand van Popinnart in zijn verslag van Art The Hague 2019.

Het kunstenaarscollectief Popinnart is, als less-commerciële outsider op deze beurs, eigenlijk de enige die expliciet aandacht heeft voor het thema van vrouwelijke ondervertegenwoordiging en de zwakkere economische positie van vrouwen in de kunsthandel.

In de roze geverfde stand met strijkplanksokkels mogen bezoekers genderstereotype stickers plakken om aan te geven of zij denken dat de verschillende (ronde) kunstwerkjes een mannelijke of vrouwelijke maker hebben. En mannen mogen bij aanschaf 6% extra betalen om de gender wage gap te dichten.

Telegraaf

Je zou zeggen dat de Telegraaf niet de meest uitgelezen krant is voor deze thema’s maar dan doe je hun atypisch goede kunstredactie geen eer aan. Tanja Verkaik wijdde een heel artikel alleen aan de bijdrage van Popinnart.

Collect

Ook zijn wij het Belgische kunstblad Collect opgevallen. In hun verslag was er extra aandacht voor onze stand, inclusief een afbeelding (per abuis ‘anoniem’) van een werk van Popinnartist Beth Namenwirth.

Online Gallery

Lovend verslag op Online Gallery. “Dit jonge maar nu al succesvolle kunstcollectief” weet “wel raad met het jaarlijkse thema.”

Art The Hague 2019 bij Popinnart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.