Gastkunstenaar: Thomas Kuijpers

Gepost op

Voor onze nieuwe expositie Popinnart at Museumkwartier hebben we een speciale gastkunstenaar uitgenodigd die we hier met trots presenteren: Thomas Kuijpers (website).

Thomas’ cv is indrukwekkend en internationaal. Genomineerd als FOAM talent 2017 en shortlisted voor de Paris Photo-Aperture Foundation Photobook Awards 2020. Naar eigen zeggen werkt hij als kunstenaar, redacteur, antropoloog en verzamelaar. Meer dan alleen een fotograaf in ieder geval.

When The Twins Were Still Beautiful

Een fotograaf zonder camera, zoals de Volkskrant hem noemde, een hoarder is hij die met verzamelingen onze blik op opvallende hedendaagse fenomenen richt, kleine of heel grote. Popinnart at Museumkwartier valt precies twintig jaar na 9/11, de aanslag die, nu de Taliban terug is, weer actueel is.

Het beeld van de instortende Twin Towers staat bij de meesten van ons op het netvlies gebrand. En vice versa zien we bij die twee torens al snel vuur en rook. Thomas brengt met zijn verzameling Twin Tower-parafernalia de beelden terug uit de misschien niet zo verloren tijd van voor de aanslag.

Voor Popinnart at Museumkwartier brengt Thomas een collectie binnen deze collectie: een serie olieverf schilderijen van ene ‘Giacomo’ die allemaal het kitscherige beeld van de skyline tonen. Bij elk nieuwe aanwinst vroeg hij de verkoper hoe zij eraan kwamen. Meerdere direct van de kunstenaar die er blijkbaar door heel Nederland en Duitsland mee langs de deuren ging. Twee kochten het als souvenir in New York en één bij een Amsterdamse galerie.

De schilderijen zijn waarschijnlijk in serie gemaakt met mallen: de achtergronden variëren maar de torens staan telkens exact hetzelfde. Vervolgens zullen ze doorverkocht zijn door mensen die zich uitgaven als de kunstenaar. Een typisch product van globalisering en een vrolijke kans om even te ontsnappen aan het schijnbaar onvergetelijk tragische beeld dat we nu hebben van de Twin Towers.

(Popinnart at Museumkwartier, 11 en 12 september 2021, Barthalomeus Ruloffsstraat 5, Amsterdam – 750 meter Van Baerlestraat vanaf het Stedelijk Museum)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.